מעוניינים להבין יותר בנושא התמודדויות נפשיות כגון פוסט טראומה, חרדה או דיכאון? הכנו עבורכם מילון מונחים מקיף שיעזור לכם להבין טוב יותר את העולם המורכב של התמודדויות אלו. המילון מספק הסברים פשוטים למונחים מקצועיים, ומאפשר לכם להתמצא בעולם הטיפולים והשיקום, לתקשר בצורה טובה יותר עם מטפלים ובני משפחה, ולהרגיש פחות לבד בהתמודדות עם הקשיים. אוסף המונחים מאורגן לנוחיותכם לפי נושאים.
פוסט טראומה ובשמה המקצועי הפרעת דחק פוסט טראומטית (Post-Traumatic Stress Disorder) הינה הפרעה נפשית המתפתחת בעקבות חשיפה לאירוע טראומטי, כגון: תאונה, מלחמה, תקיפה או אסון טבע. הסובלים מ-PTSD חווים תסמינים כגון: פלאשבקים, סיוטים, עוררות יתר, חוסר מנוחה, וחרדה מתמשכת.
מצב נפשי בו האדם חווה חרדה מתמשכת, כללית ובלתי מוגדרת שלא קשורה בהכרח לאירוע או טריגר מסוים. חרדה זו יכולה להשפיע על תפקוד יומיומי ולגרום למתח מתמשך ופגיעה באיכות החיים.
פוסט טראומה המתפתחת כתוצאה מחשיפה ממושכת לאירועים טראומטיים חוזרים ונשנים, בדרך כלל במסגרת קשר קרוב, כמו התעללות מינית או נפשית. בניגוד לפוסט-טראומה רגילה, המאופיינת בתגובה לאירוע חד פעמי, פוסט-טראומה מורכבת מתבטאת במגוון רחב של תסמינים, כולל קשיים בוויסות רגשי, הפרעות בזהות, וקשיים ביחסים בין-אישיים. לחצו למידע מלא בנושא פוסט טראומה מורכבת
הפרעה המאופיינת בהתקפי חרדה חוזרים ונשנים, יחד עם החשש המתמיד מהתקף נוסף. לחצו למידע מלא בנושא הפרעות חרדה
הפרעה המאופיינת במחשבות טורדניות חוזרות (אובססיות) ופעולות חוזרות ונשנות (קומפולסיות) שמטרתן להפחית את החרדה.
הפרעה שמתבטאת בפחד עז מהשפלה או ביקורת במצבים חברתיים. אנשים עם הפרעה זו חווים קושי רב בפעילות יומיומית הכוללת אינטראקציות עם אחרים, במיוחד במקומות ציבוריים.
דפוס נרחב ומתמשך של מצב רוח ירוד, שאליו מתלווים הערכה עצמית נמוכה ואובדן עניין והנאה מפעילויות מהנות, חרדה, הפרעות שינה ותיאבון, חוסר מרץ, מחשבות פסימיות בדרגות שונות – עד כדי מחשבות של חוסר טעם לחיים ואובדניות, ירידה בריכוז ובזיכרון, ופגיעה משמעותית בתפקוד.
מצב של דיכאון קליני ממושך אך קל יותר מאשר דיכאון מאג'ורי. אנשים עם דיסתימיה יכולים לחוש תחושות דיכאון מתמשכות לאורך שנים, שעלולות להחריף כשחווים אירוע טראומטי.
הפרעה שמתפתחת לאחר חשיפה לאירוע טראומטי ומתרחשת בטווח של עד ארבעה שבועות מהאירוע. תסמינים של הפרעה זו יכולים להיות דומים לאלה של PTSD, אך נוטים להיות קצרים יותר ולהשתפר עם הזמן. אם התסמינים נמשכים יותר מ-30 יום, ייתכן כי מדובר ב-PTSD.
ההפרעה מתבטאת בתפיסה עצמית מעוותת, קושי בעיבוד רגשות בקשרים בין-אישיים או בזוגיות, ותגובות קיצוניות מאוד לסיטואציות אשר מתפרשות כדבר מאיים שמתקשר לנטישה, דחייה, בדידות, ביקורת או כישלון.
מצב שבו אדם מפתח תסמינים של פוסט טראומה כתוצאה מחשיפה חוזרת לסיפורים או חוויות טראומטיות של אחרים, לרוב אצל מטפלים, אנשי כוחות הביטחון או קרובי משפחה של נפגעי טראומה. לחצו למעבר לכתבה בנושא התמודדות עם חרדות עקב מחלמה
מנגנון נפשי המאפשר לאדם להתנתק רגשית או פיזית ממצב קשה או טראומטי. זהו מעין "ניתוק" מהמציאות, שמאפשר להגן על הנפש מפני כאב או סבל. דיסוציאציה יכולה להתבטא בדרכים שונות, כמו: תחושבת ניתוק מהגוף, תחושה שהסביבה רחוקה או לא אמיתית ושכחה של אירועים.
חוויה חוזרת ומלאה של זיכרון טראומטי כאילו הוא מתרחש מחדש. פלאשבקים יכולים להיות מאוד מציאותיים ומלווים בתחושות פיזיות עזות, כמו כאב או פחד.
תסמין שכיח של PTSD בו אדם מרגיש מרוחק רגשית מסביבתו או מקושי לחוש רגשות, בעיקר חיוביים. תופעה זו מתרחשת לעיתים קרובות לאחר אירועים טראומטיים.
תחושת חוסר שליטה שנוצרת בעקבות טראומה מתמשכת, שבה האדם מרגיש שאינו מסוגל להשפיע על תוצאות חייו, מה שעלול להוביל לדיכאון והחמרה בתסמיני PTSD.
תסמינים הכוללים מחשבות, זיכרונות או דימויים בלתי רצויים הקשורים לאירוע הטראומטי שחוזרים שוב ושוב ומטרידים את הסובל מ-PTSD.
מצב בו מערכת העצבים של הסובל מ-PTSD נמצאת במצב עוררות יתר מתמיד, המתבטא במתח מתמשך, דריכות, עצבנות, קושי בשינה ותחושת סיכון מתמדת.
אחד התסמינים המרכזיים של PTSD, שבו האדם נמנע מלחשוב או להיחשף לכל מה שקשור לאירוע הטראומטי. תסמין זה כולל הימנעות ממקומות, אנשים או מצבים שמזכירים את האירוע הטראומטי.
מצב של מודעות יתר לכל מה שקורה סביב, שבו האדם מרגיש צורך להיות דרוך ומוכן לסכנה מתמדת. זהו תסמין נפוץ אצל אנשים עם PTSD שגורם לעייפות מתמשכת ופגיעה בתפקוד היומיומי.
מצב פתאומי שבו אדם חווה תחושת חרדה עזה, מלווה בתסמינים פיזיים כמו דפיקות לב מואצות, קוצר נשימה, סחרחורת והזעה. התקפי חרדה נפוצים בקרב הסובלים מפוסט טראומה והפרעות חרדה אחרות. לחצו למידע מלא בנושא הפרעות חרדה ותסמינים
תהליך בו מצוקות נפשיות מתבטאות דרך תסמינים פיזיים, כמו כאבי ראש, בעיות במערכת העיכול או כאבי שרירים. הסובלים מפוסט טראומה עשויים לחוות סומטיזציה כתגובה ללחץ נפשי.
גירוי חיצוני או פנימי (כמו קול, תמונה, מיקום או זיכרון) שמעורר אצל הסובל מ-PTSD זיכרונות ותחושות מהאירוע הטראומטי, ויכול להוביל לתגובה רגשית או פיזית חריפה.
תגובה אוטומטית של הגוף והנפש למצב נתפס של סכנה, בה האדם נכנס למצב הישרדותי של דריכות מוגברת ופועל להילחם או לברוח מהאיום. אנשים עם וחרדהPTSD חווים לעיתים תגובת "פייט או פלייט" גם במצבים שאינם מסכני חיים.
תגובת קיפאון אוטומטית שמתרחשת כאשר אדם נחשף לאיום חמור, בה הגוף אינו מסוגל להגיב פיזית או מנטלית. תגובה זו מהווה חלק מהמערכת הטבעית של "פייט, פלייט או פריז".
מצב נפשי בו אדם חש חשוף לפגיעה רגשית, פיזית או נפשית. תחושת פגיעות מוגברת נפוצה בקרב אנשים שסובלים מפוסט טראומה, והיא יכולה להוביל להימנעות ממגעים חברתיים או סיטואציות שקשורות לטראומה.
התסמינים והתגובות הנפשיות והגופניות שמפתחים קורבנות של התעללות פיזית, מינית או רגשית, שיכולות לכלול PTSD, חרדה, דיכאון ועוד.
שימוש כפייתי בחומרים או בהתנהגויות כדי להימנע מהתמודדות עם כאב רגשי, טראומה או לחץ. התמכרות נפוצה בקרב אנשים הסובלים מפוסט טראומה, המשמשת ככלי לניהול רגשי.
שימוש בתרופות כמו נוגדי דיכאון או חרדה לטיפול בתסמינים של פוסט טראומה, חרדה ודיכאון. טיפול תרופתי משנה מינונים כימיים של מוליכים עצביים כגון סרוטונין ונוראדרנלין בגוף המטופל ועשוי להוות חלק מהטיפול הכולל.
טיפול רפואי חדשני ומוכח שמטרתו להרגיע את הגוף, להוציא אותו ממצב ההישרדות בו הוא "תקוע" ולטפל בתסמיני פוסט טראומה ו/או הפרעות חרדות. הטיפול הינו בלוק עצבי זמני באמצעות חומר הרדמה באיזור הצוואר, במסלול מערכת העצבים הסימפטטית (מערכת "הילחם או ברח" ). לחצו למידע נוסף אודות טיפול SGB להתמודדות עם פוסט טראומה
שיטה טיפולית חדשנית ויעילה לטיפול במגוון בעיות נפשיות, בעיקר כאלו הקשורות לחוויות טראומטיות. השיטה מבוססת על העיקרון שהמוח מסוגל לעבד מחדש זיכרונות טראומטיים ולשחרר את המתח הרגשי הקשור אליהם באמצעות גירוי דו-צדדי, כמו תנועות עיניים מצד לצד.
שיטת טיפול פסיכולוגית יעילה הממוקדת בזיהוי ושינוי דפוסי מחשבה והתנהגות שליליים המובילים לתסמינים של פוסט טראומה וחרדה. הטיפול לרוב תחום בזמן (12 מפגשים) וממוקד בהווה ובאקטיביות המטופל.
טיפול פסיכולוגי ממוקד שפותח לטיפול בפוסט-טראומה. הטיפול מתמקד בעיבוד מחדש של זיכרונות טראומטיים, שינוי דפוסי חשיבה שליליים הקשורים לטראומה, והתמודדות עם רגשות קשים. CPT משלב אלמנטים של טיפול קוגניטיבי והתנהגותי, ומאפשר למטופלים לפתח כלים להתמודדות יעילה יותר עם ההשלכות של הטראומה.
גישה טיפולית העוסקת בהבנת הקשר בין חוויות העבר, לא מודע, והתנהגותנו הנוכחית. המטרה היא להעמיק את ההבנה העצמית, לגלות דפוסים חוזרים, ולפתח תובנות חדשות שיאפשרו שינוי.
שיטה טיפולית יעילה לטיפול בהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD). השיטה מבוססת על העיקרון שלפיו הימנעות ממחשבות, רגשות ומצבים הקשורים לטראומה מחזקת את החרדה. בטיפול חשיפה ממושכת, המטופל לומד להתמודד עם הפחדים שלו באופן הדרגתי ומבוקר, על ידי חשיפה חוזרת ונשנית לגירויים הקשורים לטראומה.
שיטת טיפול רגשי המאפשרת לסובלים מפוסט טראומה להביע רגשות וחוויות באופן לא מילולי, דרך אומנויות כמו ציור, פיסול ומוזיקה, ובכך לעבד את החוויות הטראומטיות.
גישת טיפול שבה המטופל עובד על סיפורו האישי, ובמיוחד על האירועים הטראומטיים שחווה, דרך כתיבה, שיחה והמשגת החוויות. המטרה היא לשנות את הפרספקטיבה ולהעניק תחושת שליטה על הסיפור האישי והטראומה.
טיפול פסיכולוגי בו נעשה שימוש בבעלי חיים כדי לסייע בהתמודדות עם תסמיני PTSD. האינטראקציה עם בעלי החיים יכולה לעזור בהפחתת חרדה, שיפור מצב הרוח והגברת תחושת הביטחון.
טכניקת מדיטציה טיפולית המסייעת לאנשים להתמודד עם תסמינים של פוסט טראומה וחרדה באמצעות תשומת לב לרגע הנוכחי וקבלה לא שיפוטית של המחשבות והרגשות, התקרקעות וויסות רגשי ושיפור השינה.
תהליך בו רגשות שנדחקו מתפרצים בצורה חזקה, בדרך כלל במסגרת טיפולית, כחלק מעיבוד הטראומה. קתרזיס יכול לעזור להקל על תסמינים רגשיים הקשורים לטראומה על ידי הבעת הרגשות החסומים.
אסטרטגיות שמפתחים אנשים הסובלים מפוסט טראומה או חרדה כדי להתמודד עם תסמיניהם. אלו יכולות לכלול תרגול נשימות, מדיטציה, פעילות גופנית, או תמיכה חברתית.
היכולת של אדם לחזור לתפקוד רגיל לאחר התמודדות עם טראומה. עמידות כוללת שימוש במשאבים פנימיים וחיצוניים לצורך התאוששות ושיקום נפשי.
תהליך טיפולי בו נלמדת תגובה חיובית או ניטרלית לגירויים הקשורים לטראומה, במטרה להפסיק את תגובת הפחד הנובעת מהם. זהו תהליך חשוב בטיפול בחשיפה.
היכולת לשלוט ולנהל את התגובות הרגשיות שלנו, בעיקר במצבים של לחץ או חרדה. אנשים עם פוסט טראומה עשויים לחוות קושי בניהול רגשות בעקבות התסמינים של ההפרעה. לחצו למידע מלא על כל הטיפולים הקיימים לפוסט טראומה
סטלה ישראל הוקמה בשנת 2022 ומהווה חלק מסטלה העולמית אשר מטפלת באלפי א.נשים בארצות הברית, אוסטרליה וישראל.
אנו מטפלים באמצעות SGB במרכז הרפואי מדיקה בתל אביב.
מטרתנו היא להעניק מזור לאלו הסובלים מפגיעות נפשיות באמצעות פרקטיקות רפואיות מתקדמות
ולהציע אופציות טיפול מן הקצה המחקרי. אל תהססו, צרו קשר
בדקו התאמתכם.ן לטיפול בשאלון אנונימי קצר